Vakantie informatie over Jávea, Dénia en omgeving

Redactie MMC Property Services

Jávea Xábia Costa Blanca Spanje

Algemeen

Jávea, of Xàbia in het Valenciaans, is gelegen aan de Costa Blanca in de Comunidad Valenciana en de provincie Alicante. Jávea bestaat uit 3 delen: het oude dorpscentrum, de haven en de Arenal.

In het oude dorpscentrum vinden we nog altijd de typische Spaanse smalle straatjes en mooie oude gevels. Hier is het gemeentehuis, de kerk, het postkantoor, zijn meerdere winkeltjes en hier wordt ook wekelijks op donderdag de markt gehouden.

Het havengedeelte is wat moderner en ook hier bevinden zich meerdere winkeltjes en restaurants. Daarnaast kunt u hier heerlijk langs het water lopen, wat eten of drinken en natuurlijk de haven zelf en de visafslag bezoeken.

De Arenal is het toeristische gedeelte van Jávea, hier is ook het zandstrand en een gezellige boulevard met winkeltjes, restaurants en barretjes. Overdag naar het strand en een duik in de zee, daarna wat eten in één van de restaurantjes of op het terras een cocktailtje drinken met uitzicht op zee. Met name in de zomer kunt u hier tot in de vroege uurtjes terecht.

Het oude dorp van Javea Het havengedeelte van Javea Het Arenal zandstrand van Javea

Feitjes en weetjes over Jávea

 • Jávea is een uitgestrekt gebied tussen twee kapen, Cabo San Antonio en Cabo de La Nao en heeft een oppervlakte van 68,59 km2.
 • Het is gelegen op 96 km van de luchthaven van Alicante en 120 km van de luchthaven van Valencia.
 • Jávea heeft 27.681 inwoners (2015) waarvan 53,1% van buitenlandse nationaliteit is, met name Britten en Duitsers.
 • Het aantal inwoners verdubbeld, en in de zomer verveelvoudigd het zich zelfs tot zo´n 150.000, door het aantal toeristen, de voornaamste economische sector vandaag de dag.
 • De inwoners van Jávea spreken Valenciaans en Spaans.

Wist u dat?

 • Er in Jávea wel 85 verschillende nationaliteiten wonen?
 • De Cabo de La Nao het meest oostelijke punt is van dit deel van Spanje?
 • De tennisser David Ferrer uit Jávea komt?
 • De twee kapen Jávea beschermen en zorgen voor een uniek microklimaat?
 • Het klimaat in dit gebied door de WHO,  Wereld Gezondheid Organisatie, uitgeroepen is tot één van de gezondste in de wereld?
 • Jávea erom bekend staat dat het er erg groen is ondanks dat er weinig regen valt? Dit komt doordat Jávea veel water ondergronds heeft. Daarnaast is er een ondergrondse rivier genaamd “Moraig” die uit de bergen van Pedreguer komt en waarvan men de oorsprong kan zien in de grot “la cueva de la calavera” (de grot van de schedel) in Benidoleig.
 • Wellicht de naam Xábia juist van al dit ondergrondse water afstamt, namelijk van het Arabische woord “Xábiga” hetgeen zoiets betekent als “pozo al aljibe” naar de vele regenwaterputten die er hier waren.

Jávea, hoe klein het ook is, heeft meer dan tien supermarkten, in de zomer zijn velen ook op zondag geopend.

Hou er rekening mee dat in Spanje en dus ook in Jávea, siësta gehouden wordt en veel winkels of instanties dus tussen de middag van ongeveer 13.30h tot 16/16.30h gesloten zijn. De meeste restaurants en supermarkten zijn wel gewoon de hele dag open.

Typisch Jávea

Montgo Javea
Montgo

Jávea staat bekend om de berg “Montgo”, een 753 meter hoog rotsmassief die te zien is vanaf vele plaatsen in het dorp. Vanaf de zijkant lijkt de berg op een olifant met een langgerekte slurf die tot in de zee loopt. Eromheen bevindt zich een prachtig natuurgebied waar u kunt wandelen of fietsen. De meer gedurfde en ervaren wandelaar kan zelfs tot aan de top klimmen, van waar u prachtig uitzicht heeft op de omgeving. 

De stranden en baaitjes

Jávea heeft naast het zandstrand El Arenal een prachtige rotskust met vele kleine inhammen en baaitjes. De stranden hier zijn van kiezels of rotsen en hebben kristal helder water. Breng een bezoek aan La Granadella, Ambolo, El Porticholl of La Barraca en geniet van een heerlijke duik in het frisse water, de mooie omgeving en het prachtige uitzicht. Van noord naar zuid zijn er de volgende stranden, baaitjes en inhammen: La Cova Tallà, La Cala de Pope, La Cala de Tangó, La Grava, En Benisero, El Primer Montañar, El Arenal het enige zandstrand van Jávea, El Segundo Montañar, La Cala Blanca, La Segunda Caleta, La Cala del Francés, La Cala Sardinera, La Barraca, La playa de Ambolo en als laatste, La Granadella, uitgekozen tot beste strand van Spanje in 2012.

Porticholl Javea La Barraca Javea La Granadella Javea


De chiringuitos

In de zomer zijn er in Jávea tussen de haven en de Arenal meerdere chiringuitos, kleine houten strandtentjes langs de kust waar u onder het genot van een drankje en de koel briesje kunt genieten van het uitzicht op zee. In de meeste chiringuitos kunt u ook een hapje eten en ze zijn tot ´s avonds laat open voor een cocktail.

Chiringuito Javea Tinto de verano in de chiringuito van Javea Cocktails drinken in Javea
Las fiestas

Uiteraard worden in Jávea, net zoals aan de hele Costa Blanca, feesten als Reyes, Semana Santa en Moros y Cristianos gevierd maar de typische “fiestas del pueblo”, dorpsfeesten van Jávea zijn San Juan in juni met de “fogueres” (niet te verwarren met las Fallas ook al lijken ze op elkaar) en als hoofd activiteiten de optochten door de straten en bloemenoffering, en de feesten van Virgen de Loreto in de laatste week van augustus tot 8 september met Bous a la Mar (stieren naar ze zee).

Fiets- en wandelroutes

Jávea is erg groen en biedt prachtige natuurgebieden zoals het eerder genoemde Montgo natuurpark. Er zijn meerdere wandel- en fietsroutes welke aangegeven staan met bordjes en markeringen.

De routes en meer informatie over Jávea zijn verkrijgbaar in meerdere talen bij de plaatselijke VVV kantoren (Oficina de Turismo) aan de Arenal, in de haven Pl. Admirante Bastarreche 11 en in het dorp op het plein naast de kerk Plaza de la Iglesia 4.

Fiets- en wandelroutes Javea

Een bezoekje waard in JáveaLos Miradores

Eén van de hoogtepunten van Jávea is de kustlijn met de prachtige panoramische landschappen. Wanneer u in Jávea bent “moet” u dan ook een keer de “Miradores” bezoeken, 15 verschillende uitzichtpunten (miradores) die de kust van Jávea biedt en vanwaar u dit schitterende landschap kunt bewonderen.

De route begint op de Cabo San Antonio met “Cap de Sant Antoni” en “Els Molins” vanwaar u uitzicht heeft over de hele baai van Jávea. Vervolgens zijn er achtereenvolgend richting de Cabo de La Nao: Punta de L'Arenal, Séquia de la Nòria, Cala Blanca, Caletes, Creu del Portitxol, L'Illa, La Falzia, Cap Negre, Cap de la Nau, Les Pesqueres, Ambolo, Castell de la Granadella en Granadella. Vanaf deze uitzichtpunten heeft u elke keer een ander schitterend uitzicht over Jávea, de zee, de vallei, een baai of bijvoorbeeld op het eiland Porticholl. Bij helder weer kunt u zelfs Ibiza zien liggen.

De kustlijn van Javea
Los Molinos – De windmolens

“Los Molinos” (Els Molins in het Valenciaans) is één van deze uitzichtpunten, gelegen op La Plana en zo genoemd omdat er 11 (ruïnes van) windmolens op staan, afstammend uit het einde van de 18e eeuw en begin 19e eeuw en deze waren bestemd voor het malen van graan, het belangrijkste lokale product in die tijd. De molens zijn goed te zien vanuit het dorp en de haven.

Kerken

Ook de kerken van Jávea zijn een bezoekje waard. In het oude dorp op het plein La Plaza de la Iglesia bevindt zich de kerk “Iglesia de San Bartolomé” gedateerd uit de XVI eeuw met ernaast het oorspronkelijke gemeentehuis. In de haven is er nog een kerk genaamd “Nuestra Señora de Loreto” of “Parroquia del Mar”, een modernere kerk maar komt voort uit een kerk gebouwd in het havengebied in dezelfde tijd als de kerk in het dorp. De kerk heeft een opvallende vorm van de kiel van een boot.

Iglesia de San Bartolomé Javea


Iglesia Nuestra Señora de Loreto Javea


Verder is er Jávea het archeologische en etnografische museum Soler Blasco en La Casa del Cable. Deze laatste werd gebouwd in 1860 om een telegraaf station te huisvesten dat het vaste land met het eiland Ibiza verbond door onderzeese kabels. Vandaag de dag worden de zalen gebruikt voor exposities.

Te doen in Jávea

Naast zon, zee en strand biedt Jávea ook voor de actieve vakantieganger heel veel keus. Zo zijn er natuurlijk de vele watersporten als surfen, windsurfen, duiken, snorkelen, kayaken, waterskiën of flyboard, kan men een waterfiets of een boot huren of een keer gaan jetskiën. 

Voor de sportieve vakantieganger zijn er volleybalnetten op het strand, tennisbanen en enkele sportscholen. Verder heeft Jávea een prachtige natuur waar men kan wandelen, fietsen, mountainbiken, bergbeklimmen en zijn er meerdere wandel- en fietsroutes, al dan niet met of zonder gids.

Duiken in Javea

De golfliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in Jávea en in het aangename klimaat bijna het hele jaar door golfen op de 9 holes golfbaan van Jávea of één van de vele banen in de omgeving zoals de prachtige 27 holes golfbaan van La Sella.

Om te eten en te drinken

Voor een hapje en een drankje is er aan de boulevard El Arenal voor iedereen wat wils. Hier vindt men meerdere restaurants die zowel vlees- als visgerechten bieden maar ook pizza´s, pasta´s of hamburgers. Men kan eten in een Spaans, Italiaans, Mexicaans of Sushi restaurant. Ook tapas en paella´s staan in verschillende restaurants aan de Arenal op het menu.

In de “puerto”, het haven gebied van Jávea zijn vele leuke en gezellige restaurantjes, de visgerechten zijn hier met name aan te raden. Velen restaurants hier bieden verse vis op het menu, zo direct uit de zee.

Dwalende door de kleine straatjes van in het oude stadsgedeelte vind je leuke restaurantjes of typische Spaanse barretjes waar je tapas kunt eten of die voor weinig geld een compleet dagmenu van 3 gangen aanbieden. De Spanjaarden eten graag zo'n “menu del día” tussen de middag.

Restaurants in het dorp van Javea

Een dagje uit

Wilt u een keer een dagje een uitstapje maken dan zijn er in de omgeving vele dingen te doen. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bezoek aan de prachtige stad Valencia? Met haar schitterende binnenstad, oude gebouwen, de Plaza de Torros, de kathedraal en gezellige terrasjes met heerlijke tapas of een paella.

In Valencia bevindt zich ook de Ciudad de Las Artes y Sciencias, gebouwen met moderne vormgeving en architectuur. In één van deze gebouwen bevindt zich het Oceanografico, het grootste aquariumcomplex van Europa met 40.000 dieren behorend tot 500 soorten.

Ook zijn er meerdere dierentuinen, zo zijn er in Benidorm Terranatura en Mundomar en in Valencia het prachtige Bioparc.

Voor echte waterpret kunt u een dagje naar Aqualandia met 15 verschillende grote waterattracties voor verschillende leeftijden en adrenaline niveau´s.

Terranatura Benidorm

En voor de kleintjes...

Zijn er in Jávea meerdere speeltuintjes, klimtoestellen en glijbanen, bijvoorbeeld op het Arenal strand. In het park Pinosol is een grote speeltuin en zijn er pic nic plaatsen.

In de zomer is er een kleine kermis vlakbij de Arenal en rijdt er vanaf de Arenal tot aan de haven een toeristisch treintje. Dit laatste is leuk voor jong en oud om een stukje langs de kust te rijden.

Toeristisch treintje Javea Arenal